14-18h ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

14-18h ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

H έννοια «πολυδυναμική ποικιλία» βρίσκει στο Αγιωργίτικο μία πραγματική διάσταση. Το 14-18 h είναι μία απ’ αυτές τις διαστάσεις.

Σταφύλια από τις ημιορεινές κοινότητες του Ασπρόκαμπου της Νεμέας αφού εκραγιστούν οδηγούνται σε ψυχόμενες δεξαμενές. Εκεί, ο αρχικά λευκός μούστος θα μείνει σε επαφή με τους φλοιούς του σταφυλιού για περίπου 14-18 ώρες, αποκτώντας έτσι αυτό το έξοχο χρώμα και το τυπικό άρωμα της ποικιλίας.

Χρώμα βαθύ τριανταφυλλί, ιδιαίτερα ελκυστικό. Άρωμα φρουτώδες με κυρίαρχες συνιστώσες, αυτές του κερασιού και του φραγκοστάφυλου, τυπικό του Αγιωργίτικου των υψωμάτων. Γεύση δροσερή και ανάλαφρη. Δοκιμάστε το με ζυμαρικά, λευκό κρέας, πίτσα χωρίς σκόρδο και κρύα πιάτα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων ο συνδυασμός του με κινέζικη και γενικά κουζίνα της Άπω Ανατολής.

Ένας ροζέ οίνος που αναζητά «λευκούς κώδικες» συμπεριφοράς στους 8ο-10ο C περίπου.

ΕΔΑΦΟΣ

Αργιλοπηλώδες  πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο με σχετικά ουδέτερο ph.   Μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία όπως τα περισσότερα ασβεστολιθικά εδάφη  της Ελλάδας. Στις πλαγιές των λόφων όπου ευρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες τα εδάφη στραγγίζουν αρκετά καλά αλλά είναι εκτεθειμένα στην διάβρωση.

ΚΛΙΜΑ

Σχετικά κρύοι και υγροί χειμώνες με χαμηλότερες θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από τους ΟoC. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, χωρίς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και με λίγες καταιγίδες τον Ιούνιο. Ακολουθεί ένα μακρύ φθινόπωρο. Οι ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις (600-700mm ετησίως) είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Σταφύλια από τις ημιορεινές κοινότητες Ασπρόκαμπος & Κούτσι της Νεμέας.

WINERY

Χτίστηκε το 1997, στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, στο Κούτσι Νεμέας και σε υψόμετρο 550m.  Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο που μας χαρίζει μια υπέροχη και πανοραμική άποψη του κάμπου της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, 350 μέτρα περίπου χαμηλότερα. Η χωρητικότητά του είναι 3.060 εκατόλιτρα, ενώ ο εξοπλισμός που διαθέτει σε συστήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, προσφέρει στον οινολόγο κάθε state-of-the-art μέσο για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.