ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ

Κάτω από τον ήλιο του Οκτώβρη απλώνουμε και αφήνουμε για να αφυδατωθούν σιγά-σιγά, τσαμπιά επιλεγμένου Αγιωργίτικου. Μετά από 3-4 εβδομάδες μαζεύουμε τα μισοσταφιδιασμένα σταφύλια και τα πιέζουμε εξαντλητικά μέχρι να μας παραδώσουν και την τελευταία σταγόνα μούστου. Η διαδικασία κρατάει παραπάνω από έξι ώρες, και καταλήγει σε μια πολύ μικρή ποσότητα αρωματικότατου και συμπυκνωμένου μούστου.

Στη συνέχεια, αργά και δύσκολα, θα ξεκινήσει η ζύμωση που κάποια στιγμή θα σταματήσει από μόνη της, πριν προλάβει να ολοκληρωθεί, οδηγώντας έτσι στη γέννηση ενός γλυκού κρασιού. Το νέο αυτό κρασί θα το «ξεχάσουμε» για τα επόμενα 5 χρόνια μέσα σε μικρά, παλιά, γαλλικά δρύινα βαρέλια, όπου το οξυγόνο αργά-αργά θα προικίσει τον ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ με ένα πιο σοβαρό και σύνθετο πρόσωπο.

Γιατί όμως ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ; Ίσως γιατί κάπου εκεί προς τα ανατολικά, στους πρόποδες του Καυκάσου, βρίσκονται οι ρίζες όλων των κρασιών. Ίσως γιατί για εμάς η γεύση της Ανατολής είναι γλυκιά και νοσταλγική.
Ίσως πάλι γιατί έτσι απλά μας άρεσε…

Μπορείτε να παλαιώσετε τον ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ για πολλά ακόμα χρόνια, και όταν το αποφασίσετε να τον απολαύσετε με γλυκά που έχουν βάση τη σοκολάτα, πάντα κρύο αλλά όχι παγωμένο.

ΕΔΑΦΟΣ

Αργιλοπηλώδες  πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο με σχετικά ουδέτερο ph.   Μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία όπως τα περισσότερα ασβεστολιθικά εδάφη  της Ελλάδας. Στις πλαγιές των λόφων όπου ευρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες τα εδάφη στραγγίζουν αρκετά καλά αλλά είναι εκτεθειμένα στην διάβρωση.

ΚΛΙΜΑ

Σχετικά κρύοι και υγροί χειμώνες με χαμηλότερες θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από τους ΟoC. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, χωρίς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και με λίγες καταιγίδες τον Ιούνιο. Ακολουθεί ένα μακρύ φθινόπωρο. Οι ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις (600-700mm ετησίως) είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ιδιόκτητος (για το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ), ηλικίας 40 ετών, στην ημιορεινή κοινότητα ΚΟΥΤΣΙ  ΝΕΜΕΑΣ, σε υψόμετρο 450-550 m με έντονη κλήση # 15 % & κατεύθυνση Ν-Ν.Δ.  Ο Αμπελώνας αυτός, κλαδεύεται ιδιαίτερα αυστηρά έτσι ώστε να μειώνεται το καρποφόρο του φορτίο.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Χτίστηκε το 1997, στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, στο Κούτσι Νεμέας και σε υψόμετρο 550m.  Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο που μας χαρίζει μια υπέροχη και πανοραμική άποψη του κάμπου της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, 350 μέτρα περίπου χαμηλότερα. Η χωρητικότητά του είναι 3.060 εκατόλιτρα, ενώ ο εξοπλισμός που διαθέτει σε συστήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, προσφέρει στον οινολόγο κάθε state-of-the-art μέσο για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.