ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ

ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ

H δημιουργία του KTHMATOΣ ΓAIAΣ ξεκινά από τον τρόπο που καλλιεργούμε τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας στο ημιορεινό Κούτσι της Νεμέας.

Έχοντας σαν στόχο ένα σπάνιο οίνο βαθύτατης παλαίωσης, καθοδηγούμε τον αμπελώνα μας, έτσι ώστε να συμπυκνώσει όλες του τις ουσίες σε ένα πολύ μικρό αριθμό σταφυλιών.

H οινοποίηση γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει, το ήδη πυκνό σε ουσίες σταφύλι, να εκφραστεί στο κρασί με τον πιο απόλυτο και ολοκληρωμένο τρόπο. H πολύ μακρά μεταζυμωτική εκχύλιση είναι το σημείο κλειδί της πρώτης φάσης της οινοποίησης. Στη συνέχεια, ο νέος οίνος ωριμάζει για 12 τουλάχιστον μήνες μέσα σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια των 225lt. Το δάσος προέλευσης του ξύλου, ο βαθμός καψίματός του, ο τρόπος κοπής του και άλλες μικρές λεπτομέρειες έχουν εξεταστεί και επιλεγεί έτσι ώστε να έχουμε τελικά έναν οίνο με ιδιαίτερα σύνθετη προσωπικότητα.

Στη συνέχεια, το KTHMA ΓAIAΣ εμφιαλώνεται χωρίς να μεσολαβήσει καμία απολύτως κατεργασία, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να διαφυλάξουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού μας.

Ένα ιδιαίτερα βαθύ ερυθροϊώδες χρώμα συνοδεύεται από αρώματα μεγάλης έντασης, καθαρότητας και πολυπλοκότητας με συνιστώσες από φρούτο, ξύλο, βανίλια και γαρύφαλλο. Η λιπαρότητα, ο όγκος, το σώμα, η δομή και η γευστική διάρκεια συμπληρώνουν το γευστικό καμβά της ασυνήθιστης αυτής Νεμέας.

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν οίνο πολύ βαθιάς παλαίωσης. Πιστεύουμε ότι σε ιδανικές συνθήκες διατήρησης, σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12ο-14οC, το KTHMA ΓAIAΣ θα συνεχίσει να εξελίσσεται προς μία ακόμα πολυπλοκότερη μορφή, για την επόμενη εικοσαετία.

Θυμηθείτε να περάσετε το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ σε μία φαρδιά καράφα (decanting) τουλάχιστον μισή ώρα πριν το απολαύσετε.
Η νέα διάσταση που θα αναδυθεί μπροστά σας, θα σας ενθουσιάσει!

ΕΔΑΦΟΣ

Αργιλοπηλώδες  πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο με σχετικά ουδέτερο ph.   Μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία όπως τα περισσότερα ασβεστολιθικά εδάφη  της Ελλάδας. Στις πλαγιές των λόφων όπου ευρίσκονται οι περισσότεροι αμπελώνες τα εδάφη στραγγίζουν αρκετά καλά αλλά είναι εκτεθειμένα στην διάβρωση.

ΚΛΙΜΑ

Σχετικά κρύοι και υγροί χειμώνες με χαμηλότερες θερμοκρασίες που σπάνια πέφτουν κάτω από τους ΟoC. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, χωρίς υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και με λίγες καταιγίδες τον Ιούνιο. Ακολουθεί ένα μακρύ φθινόπωρο. Οι ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές συνθήκες που επικρατούν, συνθέτουν ιδανικές συνθήκες για την καλή ωρίμανση των σταφυλιών. Οι περισσότερες βροχοπτώσεις (600-700mm ετησίως) είναι μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ιδιόκτητος (για το ΚΤΗΜΑ ΓΑΙΑΣ), ηλικίας 15 – 40 ετών, στην ημιορεινή κοινότητα ΚΟΥΤΣΙ  ΝΕΜΕΑΣ, σε υψόμετρο 450-550 m με έντονη κλήση # 15 % & κατεύθυνση Ν-Ν.Δ.  Ο Αμπελώνας αυτός, κλαδεύεται ιδιαίτερα αυστηρά έτσι ώστε να μειώνεται το καρποφόρο του φορτίο.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Χτίστηκε το 1997, στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα, στο Κούτσι Νεμέας και σε υψόμετρο 550m.  Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτίριο που μας χαρίζει μια υπέροχη και πανοραμική άποψη του κάμπου της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού ποταμού, 350 μέτρα περίπου χαμηλότερα. Η χωρητικότητά του είναι 3.060 εκατόλιτρα, ενώ ο εξοπλισμός που διαθέτει σε συστήματα παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου, προσφέρει στον οινολόγο κάθε state-of-the-art μέσο για την κάθετη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.