ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ

O ΘAΛAΣΣITHΣ παράγεται από την παραδοσιακή λευκή ποικιλία κρασοστάφυλων της Σαντορίνης, το Ασύρτικο.
Ίσως πρόκειται για τη μοναδική ποικιλία στο μεσογειακό χώρο που καταφέρνει κάτω από αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες να συνδυάσει ικανοποιητική ωριμότητα των σταφυλιών με μία σχετικά υψηλή οξύτητα, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό για τη γευστική ισορροπία των λευκών ξηρών οίνων.

Το Ασύρτικο που επιλέγουμε για το ΘAΛAΣΣITH προέρχεται αποκλειστικά από τους αυτόριζους αμπελώνες της Επισκοπής, του Ακρωτηρίου και του Πύργου. H μέση ηλικία αυτών των αμπελώνων υπολογίζεται στα 80 χρόνια περίπου.

H ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση, που σπάνια ξεπερνά τα 350 kg σταφυλιών το στρέμμα, σε συνδυασμό με το έδαφος και την ποικιλία, δίνουν ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.

O ΘAΛAΣΣITHΣ αναδεικνύεται καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και ιδιαίτερα με θαλασσινά, ψάρια, οστρακόδερμα αλλά και αρνάκι λεμονάτο. Γενικά, προτιμά γεύσεις μέτριας αρωματικής έντασης, όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό.

Μία ιδιαιτερότητα των περισσότερων Ασύρτικων από τη Σαντορίνη είναι ότι ενώ πρόκειται για λευκά κρασιά, έχουν συμπεριφορά ερυθρών! Δοκιμάστε να παλαιώσετε το ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ για 2-3 χρόνια, αυστηρά όμως σε θερμοκρασία που ποτέ δεν θα ξεπεράσει τους 12ο-14οC. Ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ θα αλλάξει. Η μεταλλικότητά του θα υποχωρήσει, ενώ αρώματα φρούτων και μελιού θα ντύσουν το σώμα του.

Θυμηθείτε να περάσετε το ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε.
Θα εκπλαγείτε!

ΕΔΑΦΟΣ

Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό  σε θρεπτικά συστατικά.  Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.

ΚΛΙΜΑ

Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και  τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ).  O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.