ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ

ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ ΒΑΡΕΛΙ

Ένα ιδιαίτερο κρασί, ο ΘAΛAΣΣITHΣ ΒΑΡΕΛΙ γεννήθηκε από τη σύζευξη του Σαντορινιού Ασύρτικου με το ξύλο δρυός του δάσους Nevers της κεντρικής Γαλλίας, και το ξύλο ακακίας της Νότιας Γαλλίας.

H εξαντλητική επιλογή του σταφυλιού σε συνδυασμό με τη ζύμωση και την ωρίμανση μέσα σε νέα γαλλικά βαρέλια των 225lt και 300lt, μάς χαρίζουν ένα κρασί πραγματικά πληθωρικό και ολοκληρωμένο.

Αίσθηση ξύλου, βανίλιας, λιβανιού και λουλουδιών ακακίας ντύνουν το φρούτο του Ασύρτικου, ενώ το “στόμα” του είναι στρογγυλό, σχεδόν λιπαρό, με επίμονη διάρκεια.

O ΘAΛAΣΣITHΣ ΒΑΡΕΛΙ, είναι ένας λευκός ξηρός οίνος παλαίωσης που με σωστή διατήρηση των φιαλών σε ύπτια θέση, στους 12ο-14ο C θα συνεχίσει, για τα επόμενα 5-6 χρόνια, να εξελίσσεται προς μία πολυπλοκότερη μορφή.

Θυμηθείτε να περάσετε το ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ ΒΑΡΕΛΙ σε μία φαρδιά καράφα (decanting) περίπου μισή ώρα πριν τον απολαύσετε. Η διαφορά θα σας εκπλήξει!

ΕΔΑΦΟΣ

Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό  σε θρεπτικά συστατικά.  Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους

ΚΛΙΜΑ

Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και  τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ).  O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.