VINSANTO ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ

VINSANTO της ΓΑΙΑΣ

Ενώ ένα τμήμα των σταφυλιών αφυδατώνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κάτω από τον αυγουστιάτικο σαντορινιό ήλιο, ένα άλλο τμήμα αφυδατώνεται στην σκιά, προστατευμένο από την απευθείας ακτινοβολία του ήλιου, τεχνική που βοηθά στο να διατηρηθούν καλύτερα τα αρώματα της ποικιλίας.

Μετά από δέκα μέρες περίπου στον ήλιο, και αφού πλέον τα σταφύλια έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος από το νερό τους, τα πιέζουμε εξαντλητικά και για πολλές ώρες, μέχρι να μας αποδώσουν και την τελευταία σταγόνα του ιδιαίτερα συμπυκνωμένου και αρωματικού τους μούστου. Εκτιμούμε ότι μέχρι το στάδιο αυτό, η απόδοση δεν ξεπερνά τα 80-100lt μούστου για κάθε στρέμμα αμπελώνα!

Στη συνέχεια, ο μούστος τοποθετείται σε παλιά δρύινα βαρέλια όπου πολύ αργά, ξεκινά η αλκοολική ζύμωση. Η ζύμωση αυτή, κάτω από την επίδραση των πολλών σακχάρων και της αλκοόλης που δημιουργείται, θα σταματήσει από μόνη της, οδηγώντας έτσι στην γέννηση ενός φυσικά γλυκού οίνου.

Στη συνέχεια ο χρόνος επιβραδύνεται…

Το VINSANTO μας θα συνεχίσει να παραμένει και να παλαιώνει, μέσα στα ίδια αυτά βαρέλια που ζύμωσε για τουλάχιστον 10 μακρά έτη, αποκτώντας μέσα από την αλληλουχία των εποχών, τόσο το βαθύ χρώμα μελιού που το χαρακτηρίζει όσο και τον πολύπλοκο αρωματικό του χαρακτήρα.

Όταν επιτέλους φτάσει η κατάλληλη στιγμή, το VINSANTO απλά θα εμφιαλωθεί χωρίς να υποστεί την παραμικρή κατεργασία ή φιλτράρισμα.

Σύνθετα και έντονα αρώματα που παραπέμπουν σε φρούτα που έχουν περάσει από τη φωτιά και έχουν καραμελοποιηθεί, με κυρίαρχα τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα. Γλυκιά και ιδιαίτερα πολύπλοκη γεύση με εντυπωσιακή διάρκεια. Νότες καφέ, περγαμόντου και πάλι ξερού σύκου είναι οι πλέον διακριτές. Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί, ότι
αν και πρόκειται για ένα πολύ γλυκό κρασί, καταφέρνει να ισορροπήσει με μια καλή οξύτητα που συνεχίζει να του δίνει νεύρο και ένταση.

Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σπάνιο κρασί πάντα κρύο, στους 6°-8°C περίπου, συνοδεύοντας ένα πλούσιο επιδόρπιο με βάση την μαύρη σοκολάτα ή απλά να συνεχίσετε να το παλαιώνετε για πολλά-πολλά ακόμα χρόνια.

ΕΔΑΦΟΣ

Πορώδες χώμα που σχηματίστηκε από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και αποτελείται κυρίως από ελαφρόπετρα και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά φτωχό  σε θρεπτικά συστατικά.  Οργανική ουσία δεν υπάρχει καθόλου στο έδαφος  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει η ριζόβια γενιά της Φυλλοξήρας οπότε ο αμπελώνας να είναι αυτόριζος. Η απουσία του νερού είναι χαρακτηριστική. Η διαθέσιμη υγρασία συγκρατείται και διοχετεύεται στα φυτά μέσω του πορώδους εδάφους.

ΚΛΙΜΑ

Τυπικό Αιγαιοπελαγίτικο. Ήπιος χειμώνας, σχετικά δροσερό καλοκαίρι. Το ύψος των χειμερινών βροχοπτώσεων, η εμφάνιση ή όχι κάποιων ημερών με καύσωνα την περίοδο από τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Ιουλίου και  τέλος η νυκτερινή ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούλιο & Αύγουστο αποτελούν τα καθοριστικά για την ποιότητα και ποσότητα στοιχεία.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόριζος αμπελώνας Ασύρτικου, ηλικίας 70 – 80 χρόνων, με ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση ( 320 – 380 kg ).  O συνδυασμός αυτής της χαμηλής στρεμματικής απόδοσης με το έδαφός και την ποικιλία (που ερμηνεύεται ως υψηλός αλκοολικός βαθμός & ταυτόχρονα υψηλή οξύτητα ) δίνει ένα κρασί πληθωρικό, νευρικό, με έντονη προσωπικότητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, μεταξύ των οικισμών Καμάρι και Μονόλιθος, στεγάζεται το οινοποιείο μας στην Σαντορίνη σε ένα εξαιρετικό πέτρινο κτίριο του προηγούμενου αιώνα, αρχικά τοματάδικο έως το 1970.

Το οινοποιείο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας από την ποικιλία Ασύρτικο.

Παράλληλα, σε χώρο απομονωμένο από το οινοποιείο, στήσαμε και ένα μικρό οξοποιείο, όπου με ιδιαίτερο κόπο και μεράκι παράγουμε ένα σπάνιο, γλυκό, αρωματικό και παλαιωμένο ξίδι από Ασύρτικο.